fredag 9. mars 2012


Nytt om planene for tilpasset nybygg ved Union Hotell, Øye:


  Union Hotell, Øye, med det planlagte tilbygget til høyre på tegningen. 


Se artikkkel nedenfor fra Hotellmagasinet.

La oss håpe prosjektet ved Union Hotell skaper presedens for fremtidige utbyggingssaker, slik utbygger Terje Devold antyder i artikkelen. 

Man kan imidlertid regne med at antikvarer og arkitekter som ønsker kontrast allerede forbereder motangrep,slik at dette bare blir et enkelt unntak fra kravet om at tilbygg til verneverdig bebyggelse skal utrykke de de selv mener er "vår tids" arkitektur. Det vil i praksis si modernismen som dominerer i store deler av fagmiløet, men slett ikke blant flertallet av eiere og brukere av bygninger i Norge.

Denne viktige seieren for sunn fornuft og vern av stedsvaliteter bør derfor følges opp av prosjekter for å utvikle kompetanse blant fagfolk og spre informasjon til offentligheten om våre levende byggeskikktradisjoner som er reelt alternativ til konvensjonelle byggemetoder. Foreningen INTBAU Skandinavia arbeider for slike mål.


Audun Engh
INTBAU Skandinavia
www.intbau.org  -  http://doityourself.no/intbau/
Tlf. 92622626


LINK TIL ARTIKKEL MED BILDER

http://www.hotellmagasinet.no/article/historisk-utbygging-ved-hjørundfjorden


SITAT

"Saken har fått stor oppmerksomhet både lokalt, nasjonalt og blant andre eiere av historiske hoteller, og til slutt fikk altså tiltakshaver gjennomslag for sitt syn. Klarsignalet kom i februar i fjor etter to år med diskusjoner, men så kom Riksantikvaren med innsigelser på grunn av plassering i forhold til det opprinnelige bygget. Innvendingen ble imidlertid trukket igjen. Tilbygget vil dermed bli oppført i en stil som ikke forstyrrer helhetsinntrykket og nytt og gammelt bygg blir forbundet med en glasskorridor som markerer et tydelig skille mellom dem.

Vedtaket der Riksantikvaren ga klarsignal til utbyggingen var historisk i sitt slag, og Devold ser ikke bort fra at saken, som er blitt fulgt med spenning av andre hotelleiere, vil kunne skape presedens for fremtidige utbyggingssaker."


HELE ARTIKKELTEKSTEN:

Historisk utbygging ved Hjørundfjorden

Artikkel | 2012-02-21 | By BIRGITTE HENRIKSEN (TEKST OG FOTO)Hotel Union Øye i Nordangdalen skal utvides. Eierne har fått klarsignal til tross for at tilbygget strider med normen om kontrast mellom gammelt og nytt.

Med sin unike beliggenhet mellom Sunnmørsalpene, den gjennomførte, herskapelige stilen fra slutten av 1800-tallet, alle sine fornemme gjester, og spøkelset Linda som fortsatt skal holde hus der, har hotellperlen Union Øye plantet seg godt i norsk hotellbevissthet.


Unike rom

For noen år siden kjøpte 62ºNORD AS i Ålesund hotellet, og har siden jobbet med planer om å utvide tilbudet både sesongen og kapasiteten. Selskapet tilbyr både opplevelser og overnatting, og eier blant annet det fredede Hotel Brosundet i Ålesund.

Fra før har Union Øye 27 rom i sin unike stil. Bygningen ble bygget i sveitserstil i1891, og etter å ha blitt offer for tidens tann, ble hotellet restaurert på slutten av 1900-tallet. I dag fremstår det som en perle i omgivelser som tilsynelatende nærmest har stått urørt i over hundre år. Hvert rom fikk en unik, tidsriktig innredning, og antikviteter ble hentet inn fra Europa for å fylle hotellet, som har hatt sesong fra april/mai til september/oktober.

Eierne har et sterkt ønske om å bygge ut det historiske hotellet i samme stil.


Motstand

De nye eierne har planer om å bygge 32 nye rom. I tillegg kommer konferanserom for hundre personer og ny spisesal som skal ligge i en vinterhage i engelsk 1900-talls stil. Men de ønsket å gjennomføre prosjektet på en måte som står helt i stil til med det opprinnelige bygget. Dette falt ikke i god jord hos Fylkeskonservatoren som helst ikke ønsket noen utbygging i det hele tatt, men som også ga klart uttrykk for at det nye bygget måtte skille seg tydelig fra det gamle dersom det først skulle bygges.

- Det ble litt mediestøy, og publikum var klar på at de ville beholde stilen. Vi har forståelse for at myndighetene må passe på, men jeg ble overrakset over at motstanden var så sterk, sier Terje Devold i 62ºNORD AS .

Saken har fått stor oppmerksomhet både lokalt, nasjonalt og blant andre eiere av historiske hoteller, og til slutt fikk altså tiltakshaver gjennomslag for sitt syn. Klarsignalet kom i februar i fjor etter to år med diskusjoner, men så kom Riksantikvaren med innsigelser på grunn av plassering i forhold til det opprinnelige bygget. Innvendingen ble imidlertid trukket igjen. Tilbygget vil dermed bli oppført i en stil som ikke forstyrrer helhetsinntrykket og nytt og gammelt bygg blir forbundet med en glasskorridor som markerer et tydelig skille mellom dem. Vedtaket der Riksantikvaren ga klarsignal til utbyggingen var historisk i sitt slag, og Devold ser ikke bort fra at saken, som er blitt fulgt med spenning av andre hotelleiere, vil kunne skape presedens for fremtidige utbyggingssaker.


Bryllupskapell

Det nye hotellbygget er tegnet av RIK Arkitektur AS i Oslo, og interiørarkitekt er AWV Interiør AS. Landskapsarkitekter er Grindaker AS og Arkadia Landskap. Anslått pris er 100 millioner kroner.

Hele bygget skal settes opp på stedet, og det stilles høye krav til håndverkerne:

- Vi er på jakt etter snekkere som klarer å legge gulv som knirker, smiler Devold.

Også i den nye delen skal en del av interiøret bygges spesielt til hvert rom. Og jakten på tidsriktige møbler er allerede i gang.

- I tillegg til bygget skal vi lage en engelsk hage, forteller Devold.

I den 13 mål store hagen kommer det både fossefall, vanndam, lysthus og kapell. Og kapellet ønsker de å få vigslet slik at folk kan gifte seg der.

- Union Øye er et populært sted for brylluper, og det hadde vært fint om brudeparet også kan vies der, mener han.


Uro

Opprinnelig var tanken å starte utbyggingen av det 3000 kvadratmeter store tilbygget allerede i år. Men i stedet har man valgt å holdet åpent frem til jul og heller starte utbyggingen til neste år. Hotellet vil være stengt mens byggearbeidene pågår og åpne igjen våren 2014.

- Erfaringene fra andre utbyggingsprosjekter sier at det er lite populært å kombinere drift og utbygging, forteller han.

Derfor har de valgt å ta kostnadene ved å holde stengt i et drøyt år.

På grunn av uroen i Europa har man imidlertid helt inntil nylig vært litt usikre på om planene virkelig skal gjennomføres eller settes på vent. Men selv om selskapet har bestemt seg for å gå videre med planene, ser man fortløpende an situasjonen.


NaturenSelskapet jobber også planer om nye tilbud som kan komme gjestene til gode i årene som kommer, men foreløpig vil ikke Devold røpe så mye.

- Men det er ikke tvil om at de beste opplevelsene er det naturen selv som sørger for, understreker han.

Noe definert spa-tilbud blir det ikke på Union Øye, men litt velvære hører med. Med fokus mot aktiv turisme er det naturlig med badstu, badekulp osv i bygget. Selv om utseendet blir klassisk, blir energiløsningene moderne. Varmen skal hentes fra fjorden og spres via radiatorer og gulvvarme.

Jul

Tradisjonelt har sesongen på Union Øye sluttet tidlig på høsten. Men i fjor ble det for første gang siden 1891 holdt åpent helt frem til jul. 650 julebordgjester har fått nyte førjulsstemningen på hotellet.

I og med at 62ºNORD har sin egen logistikk er det enklere å frakte gjestene til og fra hotellet, og han ser for seg at sesongen kan vare helt fra mars til jul.

Det er flere utbyggingsplaner i området. Også konkurrenten Sagafjord Hotel på den andre siden av Hjørundfjorden bygges ut, noe Devold anser som positivt for å videreutvikle turist- og konferansetilbudet i området.

Union Øye er også kjent for sitt husspøkelse Linda som ifølge mytene skal bo på ”det blå rommet”. Devold har ikke møtt henne selv, men tror ikke hun vil la seg forstyrre av utbyggingen av det tradisjonsrike hotellet:

 - Jeg tror Linda ser frem til forandringen, og hun får jo mer plass å bevege seg på, avslutter han.

--

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar